En eiendomsmegler er en profesjonell aktør som bistår privatpersoner og bedrifter med salg av eiendommer. Megleren fungerer som et nøytralt bindeledd mellom selger og kjøper, og har som oppgave å sørge for at eiendomssalget følger alle lover og retningslinjer, samt at begge parters interesser blir etterfulgt. Det er eiendomsmeglere som tar seg av de aller fleste boligsalgene i Norge. En eiendomsmeglers arbeidsoppgaver er mange og varierte. Les videre for vår oversikt over meglerens viktigste oppgaver.

Verdivurdering

Når du skal selge boligen din så kontakter du gjerne en eller flere eiendomsmeglere til å gi deg en verdivurdering av boligen, og et pristilbud for meglerens hjelp. Megleren kommer og gjennomgår boligen og finner frem til en estimert salgssum. Forskjellige meglere kan finne frem til veldig varierende verdivurderinger, og vi anbefaler deg som selger å kontakte flere meglere og legge opp til en liten anbudsrunde, slik at du kan velge den megleren som passer best for deg, din bolig og din økonomi. Megleren må derfor belage seg på å konkurrere med andre meglere for oppdrag. Du må likevel være klar over at en meglers prisvurdering ikke nødvendigvis reflekterer hva megleren klarer å selge boligen for. Vær kritisk, og still spørsmål.

Tilrettelegging

Når du og din nye megler har blitt enige om pris for boligen samt meglerens tjenester, begynner megleren å tilrettelegge for salget av boligen din. Megleren utarbeider en salgsstrategi, og legger en plan for hvem målgruppen er. I denne fasen bringer også megleren inn en takstmann til å utforme en tilstandsrapport på boligen, samt en fotograf til å ta bilder til boligannonsen.

Videre lager megleren en profesjonell boligannonse. Det er megleren som tar seg av markedsføringen av boligannonsen, og dette kan foregå i aviser, på internettsider som Finn.no og på meglerkontorets egne hjemmesider.

Visninger

Med en boligannonse ute, vil potensielle kjøpere kontakte megleren for å komme på visning. Det er megleren som tar seg av kontakten med interesserte, samt logistikken rundt visninger. Megleren setter opp et tidspunkt for visning og inviterer de interesserte boligkjøperne.

Selv om megleren tar seg av selve visningen, anbefales det at også selger er tilstede for å kunne svare på eventuelle spørsmål fra potensielle kjøpere. Eventuelle budrunder blir håndtert av megleren, så det eneste du som selger trenger å tenke på er hvilket bud du skal godta.

Papirarbeid

Det er mye papirarbeid når man selger en bolig, og dette er en viktig del av meglerens arbeidshverdag. Det er nemlig all mulig slags informasjon som må hentes og papirer som må leveres før en bolig kan selges.

Megleren din innhenter informasjon fra offentlige registre for å få en bedre oversikt over eiendommen, og tinglyser eiendomsskjøte fra kartverket. Eiendomsmegleren er også med og utformer en salgskontrakt, og fyller ut papirarbeidet rundt oppgjøret.

Arbeidsplass

De fleste eiendomsmeglerne er ansatt i eiendomsmeglerfirmaer, populært kalt meglerhus. Et meglerhus kan bestå av flere eiendomsmeglere og fungerer som en felles arbeidsplass for meglerne. Ressurser og kompetanse deles innad i meglerhuset, og dersom en eiendomsmegler ikke gjør en tilstrekkelig jobb for en kunde, kan han eller hun bli byttet ut med en annen megler fra samme kontor, uten at det påløper selgeren noen ekstra kostnader. Meglere kan også jobbe som eiendomsforvaltere eller eiendomsutviklere. Enkelte meglere jobber utelukkende med markedsføring innenfor bransjen.

Utdanning

Når den nye eiendomsmeglerloven kom i 2007, ble eiendomsmegler en beskyttet yrkestittel. For å kunne bli en megler er du nødt til å gjennomføre et nøye utarbeidet studieløp. Eiendomsmeglerstudiet er en treårig bachelorgrad, etterfulgt av en praksisperiode på to år. Det er i dag fem skoler i Norge som tilbyr dette studiet. Du kan også jobbe som eiendomsmegler dersom du er advokat eller jurist, men sistnevnte trenger å få en godkjenning fra Finanstilsynet. Det faktum at eiendomsmeglere i dag krever utdanning, gjør at kompetansenivået på meglerne i landet heves betraktelig. Det hersker derfor mye mer trygghet rundt boligsalg via eiendomsmegling i dag enn det gjorde for noen år siden.

Fordeler og ulemper

Det finnes både fordeler og ulemper ved å selge boligen din via en eiendomsmegler. I dette avsnittet vil vi ser nærmere på disse.

Fordel 1: Trygghet

Når du selger en bolig er det du som sitter med det overordnede ansvaret for at alt er som det skal være. Skjulte feil og mangler kan koste deg dyrt i lang tid etter salget, derfor er det viktig å være klar over de farligste fallgruvene. Når du hyrer en eiendomsmegler så fraskriver du deg ikke ansvaret, men med en erfaren og kompetent person på laget kan du lettere styre unna disse fallgruvene. Også boligkjøperne føler en økt grad av trygghet når en eiendomsmegler er inne i bildet. Statistikken viser at 7 av 10 boligkjøpere foretrekker å kjøpe bolig via en eiendomsmegler, og dette kan bidra til økt betalingsvilje.

Fordel 2: Pris

En erfaren eiendomsmegler vil lettere kunne få en høyere pris for boligen. Megleren vet hva som kreves for å selge en bolig, og hva som skal til for å øke betalingsviljen hos potensielle kjøpere. Mange meglere kan faktisk vise til salgspriser langt over takst, og dersom beløpet er høyt nok kan megleren ende med å betale for seg selv.

Fordel 3: Frihet

Når du hyrer en megler til å selge boligen for deg, får du mer tid og frihet til å fokusere på andre ting. Du vil for eksempel kunne bruke mer tid og energi på å finne din nye drømmebolig, eller bruke mer tid med familie eller på jobb. Du trenger i alle fall ikke å bruke krefter på å sette deg inn i aspekter ved boligsalg du ikke kan noe om, og denne friheten gjør at mange ønsker å hyre en megler.

Ulempe 1: Mindre kontroll

Når du hyrer en megler mister du også til en viss grad kontroll over boligsalgsprosessen. Det vil være vanskeligere for deg å kontrollere hvem boligen selges til, og for enkelte boligselgere er det viktig at boligen selges til rette person. Mange ønsker ikke å selge til utbyggere, mens andre er opptatt at de nye eierne skal passe inn i nabolaget.

Ulempe 2: Lav kompetanse hos utvalgt megler

Det er ikke til å skyve under en stol at det finnes dårlige meglere der ute. Dersom du er meget uheldig kan det vise seg at nettopp din eiendomsmegler ikke har kompetansen som skal til for å selge din bolig, og du kan ende med at boligsalget tar lenger tid, eller at du ikke får like mye for boligen som du hadde sett for deg. I verste fall kan en dårlig megler påløpe ekstra kostnader og hodepiner.

Ulempe 3: Høye kostnader

Likevel kan eiendomsmeglere for enkelte boligselgere være i det dyreste laget. Det er mulig å spare en del penger ved å selge boligen på egenhånd. Dersom du ønsker en utfordring, og har lyst til å sette deg inn i hvordan man selger en bolig selv, kan du for all del droppe megleren og gjøre dette. Det finnes også en rekke nettjenester som hjelper deg med boligsalg.

Visste du at du enkelt kan sammenligne eiendomsmeglere på nett? Fyll ut skjemaet på siden og motta tre uforpliktende tilbud fra meglere i hele landet, helt gratis!

FAQs – Ofte stilte spørsmål

Hvordan bli eiendomsmegler?

Eiendomsmeglerstudiet er en treårig bachelorgrad, etterfulgt av en praksisperiode på to år.

Hva gjør en eiendomsmegler hva koster eiendomsmegler?

Megleren fungerer som et nøytralt bindeledd mellom selger og kjøper, og har som oppgave å sørge for at eiendomssalget følger alle lover og retningslinjer, samt at begge parters interesser blir etterfulgt.

Hva er en eiendomsmegler?

En eiendomsmegler er en profesjonell aktør som bistår privatpersoner og bedrifter med salg av eiendommer.